Skræddersyet kvalitet siden 1900.

For langt over 100 år siden begyndte familien Fabers gardineventyr, med Chresten Faber i spidsen. Vi har samlet historien i trends og begivenheder – en tur gennem 40’ernes krig, 70’ernes flowerpower og 00’ernes minimalisme.
Meget har ændret sig, dog ikke vores skræddersyede kvalitet.

1900’erne

Portræt af Chr. Faber (1874-1942)

Chresten Jensen Faber og hans hustru Johanne Faber etablerer i år 1900 virksomheden Faber i Ryslinge på Fyn.

Chresten Faber og medarbejder i gardinproduktionen år 1903.

Faber gennem tiderne

Frederiksborg Slot & Matador

Det hele begynder med produktion af håndmalede rullegardiner med slotte og herregårdsmotiver. Her et eksempel med Frederiksborg slot.

Denne type rullegardiner var meget populære i begyndelsen af 1900-tallet. I TV-serien ”Matador” afsnit 11 ses et eksempel på et sådant rullegardin med Christiansborg Slot.

1910’erne

Produktionen

Interiør fra skæreriet i produktionen i Ryslinge år 1912.

Fabrikken

Faber virksomheden afbilledet på varekataloget fra 1914.

Polerede og bonede gardinstænger

Gardinstænger i træ kom tidligt med i Fabers produktsortiment. Her fra Faber varekataloget 1914.

1920’erne

Rullegardinsproduktionen i København

Produktionen udvides med konfektionering og salg i København, Aarhus, Aalborg, Kolding og Odense.

Med navn og logo

Fabers specialitet i 1920’erne var butiksgardiner med forhandlerens eget navn og logo. Det kunne fremstilles for 21 øre pr. bogstav. Her afbilledet i kataloget fra 1927.

1930’erne

Trælameller

Træ var den væsentligste råvare for Faber i 1930’erne. Her ses fremstilling af trælameller til persienner.

Glæden ved forretning er ikke at tjene penge, men at virke – Men man må også gerne have et åbent øje for avancens betydning

– udtaler Chresten Faber med et glimt i øjet til Fyens Stiftstidende 30. august 1935 i anledning af virksomhedens 35-års jubilæum.

Kraftigt papir foldes og limes på fabrikken

Under depressionen i 1930’erne bliver papirrullegardiner et billigt og brugbart alternativ til bomuldslærred. I mørke farver kunne det også mørklægge.

1940’erne

Krigens mørklægning

Den 9. april 1940 indføres der påbud om mørklægning af alle vinduer i Danmark.

Fabers rullegardiner mørklagde det meste af Danmark, hvilket førte til stor travlhed i alle krigsårene.

Den 4. maj 1945 da Danmark igen var frit, rev danskere mørklægningsgardinerne ned og satte lys i vinduerne, en tradition mange stadig holder i hævd i dag.

Faber brochure fra 1943

Fabers varmeisolerende papirpersienne, der også var mørklæggende, blev meget populær i 40’erne med de kolde vintre og mangel på brændsel.

Fabers personaleorkester

Væksten i salget under krigen betød flere ordrer og flere medarbejdere. I slut 1940’erne var medarbejderstaben så stor, at der kunne etableres et Faber personaleorkester.

1950’erne

Et tidstypisk kontormiljø fra år 1950

Efter krigen ønskede vi alle en anden type solafskærmning end de mørklæggende rullegardiner, vi var blevet pålagt i besættelsesårene. Faber lancerede persienner med lameller af aluminium i 1948. Op gennem 1950’erne blev persienner storsælgende.

Fordelene ved aluminiumpersiennens fleksible lameller demonstreres.

Fabers persiennekollektion anno 1955. Den eksporteres også i stor stil til udlandet.

UNESCOs hovedkvarter

Faber installerer i 1959 hele 744 aluminiumspersienner i UNESCOs hovedkvarter i Paris som en del af eksportsuccessen.

1960’erne

Fabers populære markiser

I 1960’erne bliver danskerne mætte af persienner og ser til andre typer solafskærmning. De første Faber markiser ser lyset. Her modellen Faber Palma.

Faber katalog fra 1960

Stofgardinerne hitter i de danske hjem – sammen med gardinstænger i både metal, træ og messing.

Industrikvartererne blomstrer op

Faber har fabrikker over hele landet i de nye, moderne industrikvarterer, der opstår i 1960’erne

Markedsføring i England

Papa Bue’s Viking Jazzband hjælper med markedsføringen til et eksportfremstød i England i 1962.

1970’erne

I 70’erne blev lamelgardiner moderne – en ny type solafskærmning – først i kontorer og kort efter også i private hjem. Her præsenteret i et Faber katalog til det engelske marked.

70’ernes flowerpower print

De der husker 70’erne, husker tiden som brun, beige og orange med vilde mønstre i samme farveskala. Fabers rullegardinsvæv var populært i de danske hjem.

75 års jubilæum i 1975

Anna Fabers gave til medarbejderne til 75-års jubilæet var en 2.5 meter høj kransekage, som blev sat op med en rolig hånd.

1980’erne

Det mest solgte design i midt 80’erne

I Danmark blev rullegardiner igen populære i 1980’erne. De var især velegnede til små vinduer, der blev anvendt i nye byggerier, efter 1970’ernes energikriser.

Persiennen vender tilbage

Persienner genvandt popularitet i slutningen af 1980’erne, men til forskel fra efterkrigstidens brede lameller på 50 mm var de nu de smallere varianter på 16 eller 25 mm der hittede, gerne i stærke farver som koboltblå.

1990’erne

Farvepaletten i 90’erne var farverig og dristig

Plisségardiner fik sit store indtog i 90’erne, da de var velegnede til den nye type arkitektur med meget glas og buede og trekantede vinduespartier. Her ses kontrastfarvede, mønstrede plisségardiner monteret i en udestue med kurvemøbler. En ren 90’er tidslomme. 

Persiennen i ’95

Persiennen var fortsat populær og fandtes i mange stærke farver og mønstrer, som matcher 90’erne farverige indretning.

2000’erne

00’ernes minimalisme

Til forskel fra 90’ernes stærke farver, bød 00’erne på en minimalistisk indretningsstil med ‘hvidt i hvidt’ og rene linjer. Her et miljøbillede med hvide 50 mm persienner fra Faber år 2000.

100-års jubilæum i år 2000

Bodil Paaske, datter af Harry Faber, åbnede en Faber udstilling i den originale Faber families residens ”Villa Vesta”.

Slut 00érnes trend, i Fabers katalog fra 2008

I slutningen af 00’erne dikterede indretningstrenden at det hvide-i-hvide skulle brydes med signalfarven rød. Overalt så vi hvid, sort og rød sat sammen.

2010’erne

Fabers sort og hvide panelgardiner fra 2013

Vi er blevet globalister. Vi indretter os med inspiration fra verdens metropoler. Vi bygger hjem med åbne planløsninger, ”New-Yorker” lofts med store glaspartier, højglans materialer og mange hårde flader. Det stiller krav til at solafskærmning også kan privatlivssikre og afhjælpe dårlig akustik, som er en konsekvens af den moderne indretning.

Masser af lys fra store vinduespartier

Fabers markedsføring fra 2011 viser de lyse lamelgardiner, der med deres rene design matchede de store bare vinduespartier i de moderne 10’er hjem. Dette samme gjaldt plisségardiner.

2020’erne

Hyggestemning

Den globale Corona pandemi og uro på det europæiske kontinent påvirkede vores liv og indretningsstil meget i begyndelsen af 20’erne. Vi søger ro og harmoni, vores hjem skal være en fredfyldt og hyggelig hule, hvor vi skærme os fra verdens uro. Vi ønsker at trække naturen ind i hjemmet. Trenden ses tydeligt her med Duette® gardiner fra Faber 2023.